Uutiskirjeet

Seuran aiemmat uutiskirjeet vuosilta 2012-2015 löytyvät täältä: http://www.nimikot.fi/nimikkoseurat/aino-kallas/uutiskirjeet/

Uutiskirje 4/2018

28.9.2018

Kirjamessukausi on pian täällä, ja ensi viikolla käynnistyvät Turun Kirjamessut. Vuoden 2018 Turun Kirjamessujen pääteemana on Viro.

Myös Aino Kallas Seura on mukana Turun Kirjamessuilla seuraavasti:

Perjantai 5.10. klo 15.40–16.00 Kallas

Aino Kallaksen paikka Suomen ja Viron kulttuurihistoriassa

Maarit Leskelä-Kärki kertoo, millaisia elämäkerrallisia tulkintoja tänä vuonna 140 vuotta täyttävästä virolais-suomalaisesta kirjailijasta Aino Kallaksesta on vuosikymmenten mittaan tehty. Aino Kallaksen vaikutushistoria liittyy Krohnin suvun vaikutusvaltaiseen kulttuurihistoriaan, varhaisen suomenkielisen kirjallisuuden kehittämiseen, aktiiviseen kulttuurivälittäjän rooliin Viron ja Suomen välillä, modernin ja omaperäisen tuotannon luomiseen, suomalais-virolaisen kirjallisuuden levittämiseen ulkomailla mutta myös Suomen ja Viron poliittiseen historiaan vaikeina vuosina. Hän oli kunnianhimoinen ammattilainen, joka määrätietoisesti kehitti itseään tavoitteenaan suuri kirjailijuus – samalla hän oli naisena haasteellisessa tilanteessa valitessaan niin uran, vaimouden kuin äitiyden. Haastattelijana Jenni Valta.

Sunnuntai 7.10. klo 10.30–11.00 Kallas

Viro, itsenäistyminen ja muistamisen politiikka

Pertti Grönholm ja Maarit Leskelä-Kärki keskustelevat. Tilaisuuden juontaa Kari Immonen.

Kirjamessujen koko ohjelma löytyy osoitteesta kirjamessut.fi/ohjelma

***

Kirjoista puheen ollen, teos Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) on ilmestynyt ja myös Aino Kallas löytyy kirjasta!

”Sankaritarinoita tytöille on kirja rohkeista suomalaisista naisista eri vuosikymmeniltä. Se kertoo sankareista, jotka ovat kulkeneet omia polkujaan ja saaneet siten aikaan jotain hienoa tai tärkeää. Osa on rikkonut lasikattoja, osa on tehnyt ennakkoluulottomia valintoja, osa on edennyt rohkeudellaan. He kaikki ovat erinomaisia esikuvia meille kaikille. Värikäs ja iloinen teos ilahduttaa kaikkia pienimmistä lukijoista vanhimpiin. Satumuotoon kirjoitetut tarinat rohkaisevat uskomaan itseensä ja tavoittelemaan unelmia. Olemaan oman elämänsä sankari! Kirjoittajina ja kuvittajina on joukko suomalaisia ammattilaisia ja nuoria lahjakkaita lupauksia. Kirjan henkilöt kootaan lukijoiden ehdotusten pohjalta. Tekijöiden inspiraation lähteenä on ollut Elena Favillin ja Francesca Cavallon Iltasatuja kapinallisille tytöille – 100 tarinaa ihmeellisistä naisista, joka kokosi yhteen naisten tarinoita eri puolilta maailmaa. Sankaritarinoita tytöille kertoo suomalaisten naisten uskomattomia tarinoita upein kuvituksin.”

Aino Kallas Seura suosittelee lämpimästi hankkimaan kyseisen teoksen itselle tai lahjaksi, kenelle vain!

***

Tietoja loppusyksyn ohjelmasta seuraa hieman myöhemmin.

Mukavaa syksyn jatkoa, toivottavasti tavataan Turun Kirjamessuilla ensi viikolla!

 

Uutiskirje 3/2018

3.7.2018

Aino Kallas -kävely 2018

Juhlistamme elokuussa sekä Aino Kallaksen 140-vuotissyntymäpäivää että 90 vuotta täyttävää Sudenmorsian-romaania perinteisesti syntymäpäiväkävelyllä.

Aino Kallas -kävely 2018 järjestetään Aino Kallaksen 140-vuotissyntymäpäivänä to 2.8.2018 klo 17.00 Helsingissä Päivälehden museossa, Ludviginkatu 2-4. Kävelyn aiheina ovat 90 vuotta täyttävä Sudenmorsian sekä Aino Kallaksen ja Ilona Jalavan elinikäinen ystävyys.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 140 vuotta myös käsityötaiteilija Ilona Jalavan (1878–1960) syntymästä. Jalava teki monipuolisen elämäntyön käsityönopettajana, taide- ja käyttötekstiilien sekä kirjontamallien suunnittelijana, liikenaisena ja järjestöaktiivina.

Ilona Jalava

Kuva: Wikimedia commons/Kansallisarkisto

Aino ja Ilona tutustuivat toisiinsa jo pikkulapsina, kävivät samoja kouluja ja suuntautuivat luovaan työhön kiinnostustensa mukaisesti. Heidän ystävyytensä muodostui syvälliseksi ja lujaksi, ja Ainon muutettua pois Suomesta he onnistuivat kirjeenvaihdolla vaalimaan läheistä ystävyyssuhdettaan yli 50 vuoden ajan. Ystävyys katkesi Ainon kuolemaan 1956.

Ohjelma

Illan ohjelma alkaa klo 17 tutustumisella Turun ylioppilasteatterin tänä kesänä Liedon Vanhalinnassa esittämään produktioon Sudenmorsiamesta. Kuulemme pätkän näytelmästä ja keskustelemme näytelmän ohjaajan ja näyttelijöiden kanssa siitä, miten Kallaksen romaani ja näytelmä taipuu nykyteatteriksi ja miten esimerkiksi Kallaksen tyylitelty kieli elää uudessa versiossa. Vieraina ohjaaja Katariina Kannisto ja produktion näyttelijöitä.

Klo 18 jatkamme Pirkko-Liisa Rauhalan johdolla perehtymistä käsityötaiteilija Ilona Jalavan (1878–1960) elämään ja ystävyyteen kirjailijan kanssa.

Tilaisuuden jälkeen noin klo 19 jatkamme pienellä kävelyllä lähiympäristössä Ainon ja Ilonan lapsuudenmaisemissa. Ilta päättyy noin klo 19.30.

Tilaisuus on yleisölle avoin ja sinne on vapaa pääsy. Lisätietoja antaa Pirkko-Liisa Rauhala (pirkko.rauhala02(at)gmail.com).

Tervetuloa!

Tapahtuma Facebookissa.

***

Sudenmorsian-näytelmä

Tänä kesänä on kulunut 90 vuotta siitä, kun Aino Kallas kirjoitti Sudenmorsiantaan Kassarin rauhassa. Maarit Leskelä-Kärki kirjoittaa tästä kesästä blogissaan:

https://kulttuurihistoria.wordpress.com/2018/06/20/sudenmorsian-90-vuotta/

Järjestämme myös retken katsomaan Turun ylioppilasteatterin Sudenmorsian-näytelmää Liedon Vanhalinnassa 19.8.2018 klo 17. Mikäli saamme 10 hengen retkueen kasaan, lippujen hinta on 19 e / kpl (muuten 20 e). Lippuvarauksia voi laittaa sihteerille Karoliina Sjölle: kamasj(at)utu.fi viimeistään elokuun alkupuolella. Tervetuloa mukaan!

http://turunylioppilasteatteri.fi/sudenmorsian/

***

Mukavaa kesän jatkoa kaikille Aino Kallas Seuran jäsenille! Toivottavasti tapaamme elokuun tapahtumissa!

P.S. Mikäli et ole vielä maksanut tämän vuoden jäsenmaksua, pyydämme maksamaan sen pikimmiten, viimeistään kuluvan heinäkuun loppuun mennessä. Kiitos!

 

Uutiskirje 2/2018

12.4.2018

Lämpimästi tervetuloa viettämään Ainon nimipäiviä jo perinteiksi muodostunein juhlallisuuksin! Keskiviikkona 9.5. nimipäiviä vietetään Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasalissa. Helatorstaina 10.5. järjestämme retken Aino Kallaksen lapsuuden ja nuoruuden kesämaisemiin Lopen Syrjään.

Ohjelma

Keskiviikko 9.5.2018 klo 16.00–17.45
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasali, Hallituskatu 1, Helsinki

Aino Kallaksesta, hänen kirjoistaan, kollegoistaan ja vaikutuksestaan omana aikanaan ja nyt ovat puhumassa dosentti Maarit Leskelä-Kärki, kirjailija Imbi Paju, dosentti Tiina Mahlamäki ja kriitikko Otso Kantokorpi. Runoilija Katja Seutu lukee runoja ja kertoo lukijasuhteestaan Aino Kallakseen, Lauri Seutu laulaa Mirkka Rekolan ja Helvi Juvosen runoja.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.
SKS:n juhlasaliin mahtuu 100 henkeä.

Lisätietoja SKS:n sivuilta.

***

Torstai 10.5.2018 klo 13 alkaen (yhteinen ohjelmallinen osuus)
Lopen Syrjä, Kallaksentie 77, Loppi

Lopen Syrjä-seuran puheenjohtaja Erja-Noroviita tutustuttaa juhlijat Kallaksen lapsuuden ja nuoruuden kesämaisemiin sekä kertoo talosta. Lisäksi luvassa on ohjelmaa tuvan salissa, jossa Vilja-Tuulia Huotarinen (Suomen PEN) lukee runoja. Tarjolla on myös nimipäiväkahvit. Ohjelman päätteeksi halukkaat voivat pulahtaa uimaan.

Mukaan voi ottaa omia eväitä, ja ennen yhteisen ohjelman alkua on myös mahdollista ostaa lounasta paikan päältä (kasvislounas 8e, varaathan siis käteistä mukaan).

Miten päästä perille? Paikalle voi tulla omalla autolla (matka-aika esimerkiksi Helsingistä noin tunti), tai sitten vaihtoehtoisesti voi matkustaa junalla Riihimäelle, josta on noin 40 minuuttia Syrjään. Yritämme järjestää ilmoittautuneiden määrän mukaan yhteiskyytejä Riihimäen juna-asemalta paikan päälle.

Ilmoittaudu mukaan Lopen Syrjään viimeistään 27.4.2018 Aino Kallas Seuran sihteerille Karoliina Sjölle osoitteeseen: kamasj@utu.fi. Kerro ilmoittautuessasi tarvitsetko kyydin juna-asemalta Syrjään ja takaisin juna-asemalle.

Retki Lopelle järjestetään yhteistyössä Lopen Syrjä-seuran kanssa.

Lämpimästi tervetuloa!

Ainon nimipäivät järjestävät Aino Kallas Seura, Suomen PEN, SKS ja Lopen Syrjä-seura.

Uutiskirje 1/2018

2.1.2018

Aino Kallas Seura lähtee uuteen vuoteen juhlatunnelmissa, sillä elokuussa 2018 tulee kuluneeksi 140 vuotta kirjailijan syntymästä. Vuotta juhlistetaan erilaisilla tapahtumilla ja Kallas-elämäkerran vironnoksella. Joulukuun vuosikokouksessa seura valitsi vuotta luotsaamaan puheenjohtajakolmikon: Maarit Leskelä-Kärki, Kukku Melkas ja Hilkka Oksama-Valtonen jakavat puheenjohtajavastuun ja luotsaavat juhlavuoden tapahtumien järjestämistä ja seuran toimintaa. Hallituksessa jatkavat Silja Vuorikuru ja Liisa Harkkomaa. Seuran uutena sihteerinä ja hallituksen jäsenenä aloittaa Karoliina Sjö, jonka toivotamme lämpimästi tervetulleeksi mukaan! Edellisten vuosien tapaan seura toivoo kaikilta jäseniltään osallistumista tapahtumien suunnitteluun ja toteutukseen sekä tietysti runsasta osallistumista yhteisiin tapahtumiin!

Tässä uutiskirjeessä:

Juhlavuoden tapahtumia
Tietoa vuoden 2018 jäsenmaksusta
Muuta mukavaa

Juhlavuoden tapahtumia
Tällä hetkellä tiedossa ovat seuraavat seuran tapahtumat:

9.–10.5.2018 Ainon nimipäivät, yhteistyössä PENin kanssa. Nimipäiviä vietetään jo perinteiseksi muodostuneella tavalla Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasalissa keskiviikkona 9.5. Helatorstaina 10.5. seura järjestää retken Aino Kallaksen lapsuuden ja nuoruuden kesämaisemiin Lopen Syrjään. Päivien ohjelmasta ja retkestä lisätietoa maaliskuun lopulla. Tapahtuma on avoin kaikille Kallaksen ystäville!

2.8.2018 Aino Kallaksen syntymäpäiväkävely ja juhlaseminaari Helsingissä. Lisätietoa tapahtumasta kevään kuluessa!

5.–7.10.2018 Turun kirjamessut – seuran osallistumisesta messuille ilmoitetaan myöhemmin

27.10.2018 Helsingin kirjamessuviikonloppu, Aino Kallas Seuran vuosikokous järjestetään messujen yhteydessä

9.11.2018 Aino Kallaksen kuolinpäivä, ohjelmaa luvassa

Seura osallistuu myös Teatteri Avoimien Ovien Sudenmorsian-produktioon. Heini Tolan ohjaaman näyttämösovituksen ensi-ilta on 13.2.2018.

Juhlavuoden ohjelma tarkentuu pitkin kevättä!

Jäsenmaksu
Jäsenmaksu on kaikille jäsenillemme (kunniajäseniä lukuun ottamatta) 15 euroa / jäsen / vuosi. Maksu suoritetaan kalenterivuosittain seuran tilille (Liedon säästöpankki) FI1343091820152328. Maksathan vuoden 2018 jäsenmaksun helmikuun loppuun mennessä – jäsenmaksujen avulla rahoitamme juhlavuoden toimintaa!

Muuta mukavaa
Joulukuussa 2017 Suomalaisen Kirjallisuuden Seura julkaisi vuonna 2011 tehdyn englanninkielisen Aino Kallas -kokoelman avoimesti netissä – voit lukea teoksen Aino Kallas. Negotiations with Modernity täältä.

Huhtikuussa 2017 julkaistu Silja Vuorikurun kirjoittama elämäkerta Maailman sydämessä on saanut paljon huomiota ja kerännyt kiittäviä arvioita niin sanomalehdissä, kirjallisuuslehdissä kuin kirjablogeissakin. Vuoden 2018 kuluessa se julkaistaan viron kielisenä käännöksenä, jonka tekee viron kielen lehtori, Tarton kirjallisuusmuseon tutkija Sirje Olesk. Myös Aino Kallaksen teoksia käännetään jatkuvasti uudelleen tai ensimmäistä kertaa eri puolilla maailmaa – seura tiedottaa käännöksistä ja ottaa mielellään vastaan kaikkea Kallasta koskevaa tietoa.

Mainokset