Ajankohtaista

Vuoden 2022 tapahtumia ja muuta ajankohtaista

Seuran toiminta on koronapandemian vuoksi vielä ollut vähäistä, mutta elokuussa 2022 pääsemme jälleen viettämään Aino Kallaksen syntymäpäiviä Helsingissä. Edellisen vuoden syntympäivänviettoon liittyen olemme julkaisseet Pirkko-Liisa Rauhalan esitelmän, teksti on luettavissa täällä!

Seuraavan kerran pääsemme kuulemaan lisää kiinnostavaa tietoa Aino Kallakseen liittyen perinteisen syntymäpäiväkävelyn yhteydessä, kun Rauhala johdattaa meidät sadan vuoden takaisiin tapahtumiin aiheena Aino Kallas ja vuosi 1922. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään tiistaina 2.8. klo 17 alkaen Päivälehden museossa (Ludviginkatu 2-4, 00130 Helsinki). Olette kaikki lämpimästi tervetulleita!

***

 Seuran jäsenmaksu on tänä vuonna, viime vuoden tapaan, 20 euroa / jäsen / vuosi. Kannatusjäsenmaksu on 20 euroa tai enemmän. Maksu suoritetaan kalenterivuosittain seuran tilille (Liedon säästöpankki) FI1343091820152328. Pyydämme kaikkia seuran jäseniä maksamaan kuluvan vuoden jäsenmaksun heinäkuun loppuun mennessä. Kertyvillä jäsenmaksuilla rahoitamme seuran toimintaa ja pidämme huolen toiminnan jatkuvuudesta, joten kaikki tuki on tärkeää seuran olemassaololle. Kiitämme siis teitä kaikkia jäseniä!

***

Tiedoksi myös kuulumisia Tartossa sijaitsevan Aino ja Oskar Kallaksen talon ja sen ympärillä olevan puiston pelastamisoperaation kuulumisista. Mikäli sinulla, arvoisa jäsen, olisi mahdollisuus osallistua kyseisen talon ja sen puiston pelastamiseen, olisi kaikki apu tarpeen.

Tässä tiedoksi Irja Alakiven kirjoitus aiheesta (kirjoitus POSTIMEES sanomalehdessä 30.03.2022: (https://arvamus.postimees.ee/7489487/irja-alakivi-aeg-alustada-kallaste-ja-tartu-sanatooriumi-pargi-paasteaktsiooni):

Suomalainen järjestö toivoo, että Aino ja Oskar Kallaksen rakennuttamaa taloa ja sen ympärillä olevaa puistoa (Tartu Sanatooriumi park) koskeva vuonna 2005 laadittu suunnitelma muutetaan niin, että mainitut kohteet säilyvät alkuperäisinä, kulttuurihistoriallisina kohteina julkisessa käytössä.

Aino ja Oskar Kallaksen talo on tärkeä virolaisen ja suomalaisen kulttuurin kohde. Talo valmistui vuonna 1914, empiretyylisen talon arkkitehtina toimi suomalainen Valter Thomé. Aino Kallas on huomattava virolainen ja suomalainen kirjailija. Hänen miehensä Oskar Kallas on yksi Viron kansallismuseon perustajia, ensimmäinen itsenäisen Viron suurlähettiläs Suomessa sekä kansanrunoustieteilijä.

Tarton kaupunki hyväksyi alueen osakaavan vuonna 2005, silloin aikaisemmin puistona ollut tontti muutettiin asuinalueeksi. Suunnitelman mukaan vanhojen puiden sijaan annetaan rakentaa 16 asuinrakennusta. Toteutuessaan suunnitelma johtaisi yleisessä käytössä olevan puiston häviämiseen.

Kallasten talon ympärillä oleva puisto muodostaa osan Tarton puistoketjusta. Puistossa kasvaa yli 100-vuotiaita lehmuksia ja tammia. Lisäksi siellä kasvaa arvokkaita pähkinäpuita, myös osa vanhoja puutarhaistutuksia on säilynyt. Häviämisvaarassa olevan puiston (Raja 31a) vieressä on vielä kaksi Kallasten puiston liittyvää puistoa (Riia 167a ja ja Riia 167), yhdessä ne muodostavat merkittävän vihreän keitaan Tarton Maarjamõisan kaupunginosassa.

Suunnitelmaa tulee muuttaa siten, että Kallasten talon oleellisesti kuuluva puisto säilyy. Talo ja puisto muodostavat kokonaisuuden ja esittelevät omalta osaltaan Tarton rikasta suomalais-virolaista kulttuuri- ja luontoarvoja.

Viron Luonnonsuojelun Seura on käynnistänyt Kallasten kulttuurihistoriallisesti ja luonnolle arvokkaan kohteen pelastusoperaation ositteessa https://petitsioon.ee/, johon saa antaa allekirjoituksia ja kirjoittaa mielipiteitä. Ne voi lähettää sähköpostilla myös suoraan osoitteeseen tiiu@elks.ee.

Kallasten pelastusoperaation vetäjä on Viron Luonnonsuojelun Seura: www.elks.ee

Lisätietoa puistosta Viron Ympäristöministeriön internet-sivuilla: https://adr.envir.ee/et/document.html?id=c1bcb17a-8681-4c8e-9caf-d743a47e899c

***

Ensi vuonna 2023 on luvassa juhlavuosi, kun Aino Kallaksen syntymästä tulee silloin kuluneeksi 145 vuotta! Juhlintaa on siis ensi vuodelle luvassa, palaamme tähän kaikkeen lähempänä!

Vuoden 2021 tapahtumia ja muuta ajankohtaista

Aino Kallas Seuran vuosikokous 2021 + Kirjallinen ilta

Aino Kallas Seuran vuosikokous pidetään Päivälehden museon kirjastossa (Ludviginkatu 2–4, 00130 Helsinki) tiistaina 14.12. klo 15.30 alkaen. Kokous on avoin kaikille tämän vuoden jäsenmaksun maksaneille seuran jäsenille.

Kokouksen jälkeen jatkamme Päivälehden museon tiloissa Kirjallisella illalla (aloitus n. klo 17). Kuluneen syksyn aikana on ilmestynyt useita teoksia, jotka kytkeytyvät Aino Kallakseen ja seuran toimintaan. Seuran entinen puheenjohtaja ja Aino Kallas -elämäkerran kirjoittaja Silja Vuorikuru on julkaissut esikoisromaaninsa Kultalintu, mustasulka (Kustannus Aarni 2021), jonka myyttinen maailma ammentaa saduista ja Kallaksenkin teksteistä. Kirjailija Suvi Ratinen on julkaissut teoksen Omat huoneet. Missä naiset kirjoittivat vuosisata sitten (Tammi 2021), jossa tarkastellaan niin Aino Kallaksen kuin hänen aikalaistensa kirjoittamisen tiloja. Seuran puheenjohtajina toimivat Maarit Leskelä-Kärki ja Hilkka Oksama-Valtonen ovat julkaisseet yhdessä Marjut Hjeltin kanssa elämäkerran Kallaksen sisaresta, kirjailija Helmi Krohnista (Into 2021). Kirjallisen illan aikana teosten tekijät kertovat kirjoistaan ja niiden kirjoittamisesta. Tilaisuudessa on myös mahdollisuus ostaa teoksia edulliseen tekijähintaan.

Lämpimästi tervetuloa sekä kokoukseen että Kirjalliseen iltaan tai jompaankumpaan!

Huom. Seuraamme koronatilannetta ja tiedotamme mahdollisista muutoksista rajoituksiin tms. liittyen.

Menneitä tapahtumia

9.5.2019 klo 14–16 Ainon nimipäivät Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasalissa, osoitteessa Hallituskatu 1, Helsinki. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Tietoja tilaisuudesta: Näkökulmia kirjailija Aino Kallakseen, hänen tuotantoonsa ja vaikutukseensa esittävät kirjailijat Virpi Hämeen-Anttila, Juhani Karila ja Suvi Ratinen. Lopuksi Aino Kallas Seuran varapuheenjohtaja Hilkka Oksama-Valtonen esittelee kuvin Aino Kallaksen Tukholmaa.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.
SKS:n juhlasaliin mahtuu 100 henkeä.

Tilaisuuden järjestävät Aino Kallas Seura, Suomen PEN ja SKS.

Lisätietoja: https://www.finlit.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumakalenteri/ainon-nimipaivat-3#.XLYP2C1Dx0s

***​

27.5. klo 14–16.30 keskustelua Tartossa sijaitsevan Kallaste-talon kohtalosta. Tapaamispaikkana on Suomi-Seuran kokoushuone Helsingissä, Mariankatu 8, 3. kerros. Suomi-seura tarjoaa tilaisuuteemme kahvit. Toivomme ilmoittautumista ja runsasta seuran jäsenistön edustusta tilaisuuteen – ilmoittautua voi seuran puheenjohtajalle Maarit Leskelä-Kärjelle, maarit.leskela@utu.fi.

Lisää talosta voi lukea esimerkiksi täältä, mistä löytyy myös linkkejä eri mediajuttuihin:
https://ainokallasseura.wordpress.com/2018/11/13/pelastusoperaatio-kallaste/

***​

25.–29.6. Tuglas-seura järjestää Suomalaista ja melkein suomalaista arkkitehtuuria Virossa -matkan. Monen muun kiinnostavan ja tärkeän kohteen lisäksi matkan aikana käydään tutustumassa myös Tartossa sijaitsevaan Aino ja Oskari Kallaksen Kallaste-taloon.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset osoitteessa:
https://www.tuglas.fi/suomalaista-ja-melkein-suomalaista-arkkitehtuuria-virossa?fbclid=IwAR2a3p8MLH48WEEt319W3URz3N75wqWe5FR9ToSQWC1XmK1cPSb694m9o10

***​

1.8. klo 15 alkaen Ainon syntymäpäiväivien vietto Helsingissä. Tilaisuus alkaa runokävelyllä, joka järjestetään yhteistyössä Mirkka Rekola -seuran kanssa. Kierrämme kävelyn aikana sekä Kallakseen että Rekolaan liittyviä paikkoja ja kuulemme runoja ja sitaatteja heidän tuotannoistaan. Reitin pituus on noin 5 km. Varaathan mukaasi kävelyyn ja säähän sopivat varusteet. Tapaaminen klo 15 Saksalaisen kirkon edessä (Bernhardinkatu 4).

Kävelyltä siirrymme Päivälehden museon auditorioon (Ludviginkatu 2-4), jossa seuran aktiivijäsen Pirkko-Liisa Rauhala puhuu aiheesta ”Aino Kallas ja miehet”. Osuus alkaa noin klo 17, ja sinne voi tulla, vaikka ei olisi osallistunut kävelyyn. Tarjolla on pientä juotavaa ja syötävää juhlan kunniaksi.

Tilaisuus on avoin, ja toivotammekin kaikki sydämellisesti tervetulleiksi!

***

Tiedoksi myös hieno uutinen: Silja Vuorikurun kirjoittamasta Aino Kallaksen elämäkerrasta on ilmestynyt vironnos Aino Kallas. Maailma südames. Teoksen on kääntänyt Sirje Olesk. Lisätietoja teoksesta voi lukea esimerkiksi osoitteesta: https://kultuur.err.ee/918987/arvustus-silja-vuorikuru-toob-aino-kallase-tagasi

***

Tartossa sijaitsevan Kallaste-talon suojelu-, kunnostus- ja suunnitteluprojektin kuulumisia voi seurata osoitteessa kallas-kaplinski.eu. Tarvitsemme edelleen mahdollisimman laajan verkoston ja keinoja tarvittavan rahoituksen löytämiseksi, joten kaikki kontaktit ja ideat ovat tervetulleita. Mikäli haluat liittyä aihetta käsittelevälle sähköpostilistalle, laita viestiä seuran sihteerille Karoliina Sjölle kamasj@utu.fi tai suoraan osoitteeseen info@kallas-kaplinski.eu.

***

Jäsenmaksusta: Jäsenmaksu on kuluvan vuoden alusta lähtien kaikille jäsenillemme (kunniajäseniä lukuun ottamatta) 20 euroa / jäsen / vuosi. Kannatusjäsenmaksu on 20 euroa tai enemmän. Maksu suoritetaan kalenterivuosittain seuran tilille (Liedon säästöpankki) FI1343091820152328. Maksathan vuoden 2019 jäsenmaksusi mahdollisimman pian – jäsenmaksujen avulla rahoitamme seuran toimintaa!

***

Muistuttelisimme seuran jäseniä myös Ainon kesäkodista Syrjästä Lopella! Lopen Syrjä-seura on vuokrannut Syrjän, ja siihen on mahdollista päästä tutustumaan seuran kautta. Yhteystiedot ja lisätietoja kesän ohjelmasta löytyy osoitteesta: syrjaseura.org​

***

Vuosi 2018

Vuonna 2018 juhlistetaan Aino Kallaksen 140. syntymäpäivää! Aino Kallas Seura on toiminut jo yli kymmenen vuotta ja juhlavuoteen liittyy perinteisiä tapahtumia Ainon nimipäivistä syntymäpäiväkävelyyn, mutta ripauksella ylimääräistä juhlavuutta. Juhlavuoden tapahtumia suunnitellaan alkuvuodesta ja ohjelma täydentyy kevään mittaan. Tällä hetkellä tiedossa ovat seuraavat seuran tapahtumat:

9.-10.5.2018 Ainon nimipäivät, yhteistyössä PENin kanssa. Nimipäiviä vietetään jo perinteiseksi muodostuneella tavalla Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasalissa keskiviikkona 9.5. Helatorstaina 10.5. seura järjestää retken Aino Kallaksen lapsuuden ja nuoruuden kesämaisemiin Lopen Syrjään. Lisätietoja ohjelmasta täältä. Tapahtuma on avoin kaikille Kallaksen ystäville!

2.8.2018 Aino Kallaksen syntymäpäiväkävely Helsingissä. Lisätietoa tapahtumasta kevään kuluessa!

5.-7.10. Turun kirjamessut – seuran osallistumisesta messuille ilmoitetaan myöhemmin

27.10. Helsingin kirjamessuviikonloppu, Aino Kallas Seuran vuosikokous järjestetään messujen yhteydessä

9.11. Aino Kallaksen kuolinpäivä, ohjelmaa luvassa

Lisäksi seura osallistuu Teatteri Avoimien Ovien Sudenmorsian-produktioon: Silja Vuorikuru esiintyy näytelmän ennakkotilaisuudessa tammikuussa ja seuran jäsenet ovat tervetulleita katsomaan näytelämän ennakkoesitystä 12.2. Lisätietoja silja.vuorikuru(at)helsinki.fi.

Heini Tolan ohjaaman näyttämösovituksen ensi-ilta on 13.2.2018. Silja Vuorikuru on näytelmään liittyen Päivi Istalan haastateltavana 11.1. lisätietoa  täältä

Uusi näyttämösovitus sijoittaa Sudenmorsiamen väkevästi ja ajattomasti tähän päivään. Aino Kallaksen päiväkirjamerkintöjen kautta seurataan Aalon, Sudenmorsiamen, ja Ainon itsensä tarinaa. Molempien naisten rakkaus on palavaa, intohimoista ja repivää. Kielletyn rakkauden, vapauden ja erilaisuuden hyväksymisen teemat ovat kouriintuntuvan totta niin Aalon, Ainon ja kuin meidänkin aikanamme. Molempia johdattaa halu saada olla oma itsensä.

 Esitystä siivittää rouheasti sykkivä, uusi, yhden naisen bändin livemusiikki. Aalon/Ainon roolissa nähdään  Maija Andersson.

Aiemmat vuodet

Aino Kallas – maailman sydämessä -teoksen julkistamisseminaari 27.4.2017 klo 17, SKS juhlasali. Tarkemmat tiedot etusivulla ja SKS:n sivuilla

kallas

28.9. 2016 Aino Kallas Seuran 10-vuotisjuhlaseminaari

Mikä on lopullinen yhteenveto, tulos elämästäni? Osanneeko ehkä tuleva elämäkertani kirjoittaja paremmin sen todeta kuin minä itse, joka en ole vielä ihan irtautunut. – Aino Kallas

Suomalais-virolainen kirjailija Aino Kallas pohti näin elämänsä lopputulemaa vuonna 1953, kolme vuotta ennen kuolemaansa. Aino Kallas eli kiehtovan, ristiriitaisen ja tapahtumiltaan rikkaan elämän niin yksityishenkilönä kuin kirjailijanakin. Hänen elämänsä ja ehtymättömän runsas kirjallinen tuotantonsa sekä hänen sijaintinsa suomalaisen ja virolaisen kulttuurin rajamailla on inspiroinut lukijoita, kirjailijoita ja tutkijoita jo monen vuosikymmenen ajan Suomenlahden molemmin puolin.

Ohjelma

  • Avaussanat
  • Viro-säätiön tervehdys
  • Aino Kallas -elämäkerta – Kirjailija ja elämäkerran kirjoittaja kirjailijakuvan rakentajina, kirjallisuudentutkija, FT Silja Vuorikuru
  • Minna Krohn -elämäkerta – Tuntematon äiti ja elämäkertatutkijan haaste, kulttuurihistorioitsija, dosentti Maarit Leskelä-Kärki
  • Pentti Lylyn arkisto Otto Mannisen ja tämän aikalaisten biografisen tutkimuksen kannalta, kirjallisuudentutkija, FT Hanna Karhu
  • Erja Noroviita lausuu Aino Kallaksen novellin
  • Aino Kallaksen matkassa, Hilkka Oksama-Valtonen
  • Loppusanat

fullsizerenderTilaisuudessa julkistetaan toinen painos vuonna 2009 ilmestyneestä teoksesta Aino Kallas. Tulkintoja elämästä ja tuotannosta (Toim. Maarit Leskelä-Kärki, Ritva Hapuli ja Kukku Melkas, Avain/BTJ 2009). Kirjaa on myynnissä tilaisuudessa.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista.
SKS:n juhlasaliin mahtuu 100 henkeä.

Lämpimästi tervetuloa!

Tilaisuuden järjestävät Aino Kallas Seura ja SKS.

Tapahtumasivu