Torstaina 27.4.2017 juhlistamme kirjallisuudentutkija, FT Silja Vuorikurun elämäkertateosta Aino Kallaksesta Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasalissa klo 17 alkaen. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille!

Ohjelma

  • Tervetuloa!
  • Kirjailijaelämäkerta kertoo, Maarit Leskelä-Kärki ja Kukku Melkas
  • Aino Kallas − Maailman sydämessä, Silja Vuorikuru
  • Lausuntaa, Heidi Krohn

Teosta on saatavilla hyvin varustetuista kirjakaupoista, Helsingin Tiedekirjan myymälästä ja SKS:n verkkokaupasta

Silja Vuorikuru: Aino Kallas – Maailman sydämessä. SKS, Helsinki 2017

kallasAino Kallas (1878–1956) asui elämänsä aikana viidessä maassa, mutta tuli tunnetuksi Suomen ja Viron yhteisenä kirjailijana. Rooli ei ollut mutkaton: kirjailija poti läpi elämänsä juurettomuuden tuntoja ja kamppaili hyväksynnästä sekä Suomessa että Virossa. Aino Kallaksesta on muotoutunut mielikuva vahvana, itsekeskeisenäkin taiteilijana. Uusi elämäkerta nostaa esiin uusia piirteitä: näkyviin tulee jo nuorena kutsumuksensa löytänyt kirjailija, jolle taiteellinen inspiraatio vertautui uskonnolliseen kokemukseen. Kuuluisa rakkaussuhde Eino Leinoon oli syvän kirjallisen innoituksen lähde. Myös Aino Kallaksen isän Julius Krohnin varhainen kuolema jätti kirjailijan elämään ja tuotantoon lähtemättömän jäljen. Aino Kallas oli herkkä aikansa yhteiskunnallisille epäkohdille ja otti niihin kantaa kirjallisessa tuotannossaan.

Aino Kallas. Maailman sydämessä on koskettava kuvaus kirjailijasta, joka saavutti poikkeuksellista kansainvälistä menestystä mutta kärsi yksinäisyydestä, ymmärtämättömyydestä ja useista suurista menetyksistä. Teos kuvaa 1900-luvun alkupuolen kulttuurista ja poliittista ilmapiiriä, ihmisten odotuksia, arvoja ja arvostuksia sekä Suomessa että Virossa. Esiin nousee monia ajan kulttuurielämän keskeisiä nimiä, Hella Wuolijoesta V. A. Koskenniemeen.

FT Silja Vuorikuru (s. 1977) on kirjallisuudentutkija ja Aino Kallas Seuran puheenjohtaja. Hän on tehnyt väitöskirjansa Aino Kallaksen tuotannosta.